KezdőoldalFormaterv és műszaki jellemzőkMúlt, Jelen és JövőPartnereink, SzolgáltatásainkKapcsolatfelvétel

Múlt, Jelen és Jövő

Lohner PorscheGondolta volna? Az elektromos járművek már az autózás hajnalán, a XX. század elején még sebességi rekordokat döntöttek, sőt, az eladások tekintetében is túlszárnyalták a belsőégésű motorral szerelt autókat, de a hatótávolság tekintetében nem tudtak lépést tartani. Károsanyag-kibocsátás vagy függőség az idegen olajtól? Akkoriban ez még senkit sem érdekelt. Hála azonban az akkumulátorok fejlődésének és az egyre több igényes, környezettudatos fogyasztónak és kormányzatnak, a (többé vagy kevésbé) elektromos közlekedés napjainkban ismét a középpontba került.

Emlékszik még a régi, nyers dízelmotorra? A kilencvenes évek végén a "common rail" rendszer bevezetésével hirtelen megugrott iránta a kereslet, Európában az újautó-eladások felét gyakorlatilag ma is a dízelautók teszik ki. Hasonló, gyökeres változás kezdődött el a zöld járművek világában.

        Párhuzamos vagy soros hibrid… netán teljesen elektromos autó?
        Lítium-ion vagy cink-levegő akkumulátor… netán üzemagyag-cella?
        Szintetikus vagy bio-üzemanyag… netán hidrogén?
        Hálózati vagy helyi feltöltés… netán akkumulátor-csere?

Bármelyikre is tippelt, igaza van. A szakértők világszerte egyetértenek, hogy legalább három, négy, vagy talán még több megoldás egymást kiegészítve verseng majd a vevők kegyeiért a következő évtizedekben.

Lexus LS 600hA piac a fontosságát elsőként a japán gyártók, elsősorban a Toyota/Lexus és a Honda ismerték fel, már az ezredforduló óta gyártanak hibrid autókat. 2009 kezdetéig már több, mint 1,2 millió Toyota Prius kelt el világszerte. A Mitsubishi szintén  felzárkózik. De Európa sem akar lemaradni, így a BMW és a Mercedes már kínál hibrid modelleket, természetesen a Volkswagen és a Porsche is ezt fogja tenni. Audi E-TronAz Audi egy tisztán elektromos hajtású sportkocsi gyártását határozta el, a Renault pedig azt, hogy vezető szerepre tör a teljesen elektromos hajtás területén. Az Egyesült Államokban a Ford, a Chevrolet a GMC a legnagyobb hibrid-gyártók. A szakértők szerint a kínai autóipar kulcsszerepet játszik majd ezen a fronton, jelenleg a BYD a legismertebb kínai gyártó, aki 2010-től ItalDesign Namir by Frazer-NashEurópában és 2011-től az USA-ban is piacra dobja hibridjét. Sőt, felröppentek olyan hírek is, hogy a Ferrari és a Lamborghini is a hibrid tecnológián dolgozik. Miért? Mert  a villanymotor nem csak hatékonyabb és megbízhatóbb, de a forgatónyomatéka is hatalmas és éppen ezért élmény vele vezetni. Egy szóval: jobb. Az áram előállítása és tárolása persze még nem teljesen megoldott kérdés, de maga a villmaos meghajtás kiváló választás nem csak miniautók, de sportkocsik, luxusautók vagy terepjárók számára is. 

E-Wolf E1 powered by SIEMENSA lényeg röviden: az autóipar változásban van, egyre inkább előtérbe kerülnek az alternatív meghajtások. De honnan jönnek majd az új alkatrészek, mely cégek lesznek a jövő beszállítói? Azok, akik korán felismerik a növekvő keresletet és rendelkeznek a szükséges eRUF Greenster powered by SIEMENStapasztalattal, amit bizonyítani is tudnak. Nem véletlen, hogy a a legnagyobb mamutvállalatok is kisebb projekteket támogatnak, ahogy például a Siemens motorokat biztosít a német eRuf Greensterhez és Stromsterhez, vagy az E-Wolf E1 és E2 elektromos sportkocsikhoz. Ezért nyújtja a Frazer-Nash az Italdesign Namir technikai hátterét és a svájci Brusa is ezért segített a német szuersportkocsi, a Gumpert Apollo hibrid verseny-változatának kialakításában és a Protoscar Lampo megalkotásában. 

Gumpert Apollo Hybrid  powered by BrusaEz egy növekvő piac... Aki ma megalapozza a hírnevét, holnap talán a Mercedesnek, a Toyotának vagy a Ferrarinak szállít.

EnglishDeutschMagyar