KezdőoldalFormaterv és műszaki jellemzőkMúlt, Jelen és JövőPartnereink, SzolgáltatásainkKapcsolatfelvétel
Formaterv és Műszaki jellemzők

Meghajtás

A zsibbasztórája angol nevétől ihletve elkeresztelt Electric Ray alapja egy új, Magyarországon fejleszett vázszerkezet. A kezdeményezés célja egy olyan műszaki alap megalkotása volt, amely képes különböző alternatív (így tisztán elektomos, soros vagy párhuzamos hybrid, ill. üzemanyagcellás) meghatások befogadására, miközben rendkívül alacsony tömegközéppontot és össztömeget biztosít a járműnek. A feladat nem más, mint a szükséges tér, valamint légáramlás biztosításával lehetővé tenni a legkorszerűbb anyagok és alkatrészek rugalmas felhasználását. A hűtés ugyanis kulcskérdés szinte minden alternatív meghajtás esetében, különösen akkor, ha egy nagy teljesítményű és gyors járműről van szó. Természetesen a megszokott, belsőgégésű hajtómű és erőatviteli egység is beépíthető, egészen egy V12-es motor méretéig. Az alábbi képeken két lehetséges kialakítást mutatunk be. A balra látható váz elsősorban akkumulátorok elhelyezésére szolgál és nagy, tisztán elektromos hatótávot biztosít, az autót ekkor csak egy motor hajtja. A jobb oldalon ugyanakkor egy soros hibrid elrendezés látható. Ez ugyan kevesebb akkumulátorral rendelkezik, de egy belsőégésű motor segítségével megnövelhető a hatótávja. Ebben az esetben elegendő hely kínálozik arra, hogy akár minden kereket külön motor hajtson.

Extreme Configurations

Az autó elsődleges jellegezetességei az oldalt elhelyezett akkumulátor-tárolók. Ezen kialakítás segítségével figyelemreméltó mennyiségű és hatékonyan hűtött akkumulátor helyezhető el a járműben, biztosítva egyben a mélyen ülő tömegközéppontot is. Míg az egyensúly tekintetében a hasonló elektromos hajtású sportkocsik (így a Tesla Roadster vagy a RUF Greenster) nem érik el azon járművek színvonalát, amelyekre épülnek (Lotus Elise és Porsche 911), az Electric Ray súlyelsoztása a tökéletesség határait súrolja, mivel minden nehéz alkatrész (akkumulátorok vagy akár belsőégésű motor és üzemenyagtartály) a súlypont közelében kap helyet, így a tehetetlenségi nyomaték is alacsony marad. Ez az ötletes, de mégis egyszerű elrendezés nagyban hozzájárul az autó páratlan úttartásához és rendkívüli kanyarodási képességeihez, miközben oldalról nézve hangsúlyozza a stabil és masszív megjelenését.

Karosszéria és vázszerkezet

Az Electric Ray nem csak belső, de külső sokszínűségével is kitűnik. Igazi kétüléses sportkocsi, mely filozófiájában a versenyautók nyomdokaiba lép. A felépítést és az anyagválasztást is az alacsony tömeg és a maximális karosszéria-merevség elérésének rendeltük alá. Méreteit és arányait tekintve is hű marad az eredeti célhoz, egy kompromisszummentes sportkocsi megalkotásához. Az autó 4150 mm hosszú, 2100 mm széles és a felső légbeömlővel együtt 1225 mm magas. Tengelytávja 2700 mm, hasmagassága mindössze 100 mm. Ezek az arányok garantálják a versenyautóhoz illő útfekvést és a figyelemfelkeltő megjelenést.


Electric Ray

A jármű külalakja eredeti és és időtlen, formavilágát sem az aktuális divat, sem pedig a múltba való visszatekintés nem befolyásolta. A könnyű hozzáférhetőséget és karbantartást néhány méretes, karbonszálas karosszériaelem biztosítja. A formaterv esztétikai és aerodinamikai okokból szabályos, geometrikus jegyeket mutat, kiemelve az autó izomszerű kerékjárati íveit, hangsúlyozva a benne lakozó erőt és dinamizmust. A fényszórók és a légbeömlők kialakítása moduláris, a megrendelő egyedi igényei szerint alakítható. 

Electric Ray

Kattintson ide, ha különbőző színekben szeretné látni az autót!

A jármű alsó felülete teljesen sík és diffúzorokban végződik, biztosítva a hatékony leszorítóerőt és az alacsony légellenállást a magasabb sebességtartományokban. Kiegészítésként hátsó légterelő szárny is felszerelhető. A figyelemreméltó végsebesség eléréséhez a csekély hasmagasság is jelentősen hozzájárul.

Chassis FEA

Crumple ZoneA karosszéria alatt egy térhálós acélcsőváz rejlik, amely a legkorszerűbb számítógépes tervezés gyümölcse. Alacsony tömege ellenére egyaránt védi a vezetőt és utasát, miközben első osztályú merevséget biztosít. Az megerősített akkumulátor-tárolók kiemelt védelmet jelentenek oldalról, miközben szemből és hátulról hatalmas gyűrődőzónák nyelik el egy esetleges ütközés energiáját.

Futómű

A futómű természetesen kettős keresztlegőkaros kialakítású, a legigényesebben hegeszett acélcsövek felhasználásával készült. Más sortkocsikhoz képest a lengőkarok jóval hosszabbak, ez csökkenti a nyomtáv változását ki- és berugózás esetén. Ez egyaránt fokozza az elérhető legnagyobb kanyarsebességet, az irányíthatóságot és menetkényelmet. A rugók és a lengéscsillpaítók különleges elhelyezése csökkenti a rugózatlan tömegek arányát, tovább javítva ezzel a jármű egyébként is kiváló úttartását. Az első és a hátsó futóműre felszerelhető hatalmas keréktárcsák rendkívüli kanyarvételi sebességet biztosítanak, de egyben szélsőséges körülmények között is hatékonyan hűtik a (kerámia, kerámia-kompozit vagy acél) féktárcsákat, amelyek így lélegzetelállító lassulási értékeket és kiváló fékutatakat biztosíthatnak.

Belső tér

Az ajtónélküli kialakításnak köszönhetően karosszéria dinamikus vonalvezetése a beslő térben is folytatódik, természetes egységet alkotva azzal. Ez a megoldás a motor nyújtotta szabadságot és az autó stabilitását egyesíti magában, de a ki- és beszállást is megkönnyíti a szűk parkolóhelyeken. Az utasfülkében szinte bármilyen sportülés elhelyezhető, kényelmes vezeési pozíciót biztosítva az alacsonyabb és a magasabb termetű vezetők számára is. 

leathersAz M-betűt formáló műszerfal egyedi formatervezési megoldás, megjelenése az autó hossztengelye mentén szigorúan szimmetrikus. Részleteiben kifinomult, a felülete mentes minden felesleges kitüremkedéstől. A figyelem középpontjában a műszerfal áll, amely egyébként a kormánykerék mögött vagy a középkonzolon is helyet kaphat. Hogy a legkifinomultabb ízlésű ügyfelek igényeit is kielégítse, a műszerfal egy drága, de rendkívül tartós anyaggal, bőrrel borított, amely kiválóan illeszkedik a korszerű, de egyben kényelmes karbon-elemekkel. A harmonikus külső és a beslő megjelenés érdekében lehetőség nyílik a leginkább egymáshoz illő anyagok és árnyalatok kiválasztására. Az autó kiváló felületet biztosít a legkorszerűbb miltimédiás kiegészítők beépítéséhez és élvezetéhez.

EnglishDeutschMagyar